VAKANTIE STRUGGLES? TIPS!

9 dagen genieten van zon, zee en adembenemende stranden.
Maar ook een volle week van all-inclusive eten en drinken. Weg van mijn dagelijkse, strakke fitnessroutine.

24/24 alles wat je wil ter beschikking?
Ik ken mezelf. Als ik me laat gaan, lijk ik even te gaan lijden aan een binge eating disorder. Vandaar een lichte schrik voor mijn oncontroleerbaarheid op de all-in vakantie naar het prachtige Kaapverdië twee jaar geleden. Hoe kon ik mezelf beheersen, fit blijven en naar huis terugkeren zonder extra lichaamsbagage, maar wel met een even voldaan post-vakantie gevoel? Voor vertrek zocht ik online naar de beste tips, sprak met mijn coach en testte alles uit om met een positief resultaat huiswaarts te keren.

Al vanaf de eerste zonnige lentestralen in het jaar, bulkt het internet van ‘Summer Body Challenges’ en vragen als “Are you beach body ready?”. Velen werken naar hun beste ‘zomerlichaam’ toe om zich zo goed mogelijk te voelen in een iets meer onthullende outfit. De laatste maanden voor vertrek volgde ook ik vorig jaar een strikt trainings- en voedingsschema om me prima in mijn bikini-vel te voelen. Je kan dan wel begrijpen dat ik mij best verheugde op wat meer vrijheid. Zonder schema’s en ingecalculeerde maaltijden.

 1. Omgaan met eten 

  Langs de andere kant had ik geen zin om maanden van hard werk in één week te verknoeien door als een freak de buffetten te attaqueren. De strategie? Het aantal maaltijden inperken van 7 keer naar 4, maar dan grotere porties. Een dergelijke vakantie laat je toe de hele dag door te snacken. Vaak zijn dit de grootste boosdoeners die zelfs niet eens zo lekker smaken noch met de nodige zorg en tijd bereid zijn. Je kan jezelf beter verzadigen met echt appetijtelijk eten. En niet gewoon omdat het toch ter beschikking is. Eten om te eten.

Ontbijt? Eitjes, elke dag! Geen nood, je kan dagelijks zonder problemen starten met een eiwitrijk ontbijt en wordt aan het ochtendbuffet klaargemaakt op verschillende manieren. Daarnaast startte ik elke ochtend met een heerlijk grote kom vers fruit. Eventueel met magere yoghurt en/of havermout. Als je geluk hebt biedt het hotel een mooi assortiment van ongesuikerde (!) havervlokken, rogge- en gerstevlokken, … Ga slechts 1 keer voor de chocoladebroodjes, pannenkoeken en andere zoete koffiekoeken. Je calorie-inname zou anders behoorlijk de lucht inschieten bij een dergelijke zoete, opgeblazen en slome start. Kies voor een eiwitrijk en verfrissend alternatief!

Gestoomde groenten zijn steeds een goede optie. Ze zijn zowel gezond en geven je sneller een voldaan gevoel. Spice things up! Je kan je groeten bijkruiden tot een ware smaakbom. Pikanter eten speel je niet zo snel naar binnen zonder dat je mond in brand staat. Laat je lichaamstemperatuur maar stijgen, want dit zorgt voor een grotere vrijmaking van energie en de controle van de appetijt. Met andere woorden, minder honger, meer calorieën verband en een sneller metabolisme. And that’s what we all want!”En dessertjes dan?”, hoor ik je al denken. Natuurlijk mogen die niet ontbreken, het is tenslotte vakantie. Maar laat je hierin niet te fel meeslepen en spaar het eten van een dessert enkel voor na je avondmaal.

 

 • Drank 

  Neen, het is niet noodzakelijk dat je zoveel mogelijk uit de all-in alcoholische dranken moet halen. Het is geen must de hele vakantie in 1 roes te leven. Kater-vakanties zijn niet meteen de beste waarbij je elk uur van de dag ten volle kan genieten. Daarbij stapelen de extra calorieën zich snel op bij het drinken van alcohol. Nog meer wanneer je blijft slurpen aan die voorgemaakte fancy hotelcocktails met een parapluutje erin. Ik wil niet beweren dat je deze gesuikerde caloriebommen volledig links moet laten liggen. Besef echter dat bij overmatig consumeren het niet uitmaakt hoeveel moeite je doet om je gewicht onder controle te houden tijdens de vakantie.

 

Take it easy on the ethanol! Stel het uit, want neen je hebt geen bier of wijn nodig bij je ontbijt. Zelfs niet bij je lunch. Om deze reden besliste ik mijn krachttraining tijdens de namiddag in te plannen. Wetende dat ik een date had met de gewichten, maakte het gemakkelijk al de alcohol zo vroeg op de dag te weerstaan. Geen zin in blessures of flaters in de gym.Plan dus wanneer en hoeveel je zal drinken en wordt niet per ongeluk dronken. Want zonder dat je het weet is het erg gezellig aan de pool bar, heb je liters cocktails achterover geslagen, waggel je uit het zwembad uit richting de ligstoel en BAM. Over and out voor de komende paar uren.

 • Blijf niet op je luie kont zitten 

  Tracht zoveel mogelijk dagen van 0,0% activiteit. Waarbij je niets anders doet dan aan het zwembad liggen of in de lounge hangen. Dit zal je vakantie niet zo memorabel maken. Zorg voor leuke en actieve afwisselingen. Ik spreek niet alleen over sporten, maar ga op wandel en ontdek! Maak een mooie strandwandeling, bouw mee zandkastelen, ga hiken, speel beachvolley,… Dergelijke all-in hotels hebben faciliteiten genoeg, vaak zonder extra kosten. Of verbreedt je kennis door enkele excursies in te plannen.

 

 

 • Sporten 

  De meeste vakantieresorts hebben een automatische natuurlijke alarmklok in de vorm van vogels die tjilpen alsof hun leven er vanaf hangt. In plaats van je hoofd onder je kussen te steken met het nodige gevloek, sta op en maak je klaar.Zwemmen! Dat is wat ik elke ochtend deed. Om 7u30 was er nog niet veel leven rondom het hotel, de tuinmannen en poetsploeg niet meegerekend. Als eerste maakte ik een verkwikkende duik in het water en trok wat baantjes. Heerlijk, die eerste eigen rimpels in het water. Nog voor ik mezelf eruit kon praten, zat de eerste sessie er al op. Ben je geen waterrat? Zet het dan op een loopje en maak rustig je hoofd leeg. Tegen 10u is het vaak toch warm om te rennen, dus laat die ochtendvogels hun ding doen en ga sporten.

 

Keep on lifting! Een degelijke fitness op vakantie is voor mij een absolute must. Sommige zijn natuurlijk beter dan andere, maar met een beetje improvisatie is er vaak genoeg om handen om je routine behoorlijk aan te houden. Smijt jezelf eens tussen het aanbod van groepslessen, ontdek de bodem van de zee, ga snorkelen of speel simpelweg met een balletje in het water. Dit allemaal telt op en verbrandt calorieën.

 

 • Laat je werk thuis 

  In de Free WiFi-zones kwam ik heel wat mensen tegen met hun laptop of tablet om in contact te blijven het het werk. Niet alleen kan je op deze manier niet ten volle genieten van welverdiende rust, het neemt ook enorm veel van je vrije tijd weg. Tijd die je aan heel wat andere leuke dingen kan spenderen.Hoe moeilijk het soms ook kan lijken of hoeveel het werk ook van je kan verlangen, laat het die periode voor wat het is. Het is jouw tijd! Tijd om te genieten en met opgeladen batterijen terug naar huis te keren. Het bedrijf zal zijn deuren niet moeten sluiten doordat jij je e-mails niet naleest.

 • Wees fier 

  Het maakt niet uit of je het hele jaar door aan je lichaam hebt gewerkt, of enkel de laatste maanden als een halve zot tekeer bent gegaan in de fitness voor jouw ultimate summer body. Wees fier, in welke fase je jezelf ook bevindt. Verstop jezelf niet en laat maar wat vlees zien op strand en aan het zwembad. Zo ben je ook elke dag bewust van je lichaam en hoe je eruit ziet. Man of vrouw. Zwembroek, badpak of bikini. Show ‘em what you got!

 

 

 • Geniet met mate 

  Ik wil je niet de indruk geven dat je vakantie een ware boot camp moet zijn. Als je een toegewijde sportfanaat bent, is het omdat je houdt beweging en actief zijn. Dus zie je vakantie niet als een kans om een ‘break’ te nemen van je sportregime, maar net een manier om dit te verruimen. Ontspan op zoveel mogelijk manieren. Rust uit, geniet en exercise your ass off. Want ook dat is ontspanning, zorgt voor een frisse geest en opgeladen batterijen. Ik nam mezelf op voorhand voor een actieve strandvakantie te hebben en I loved it! Net als jij. En het beste van allemaal is dat je niet moet thuiskomen met meteen klagen over die extra vakantiekilo’s. Misschien keer je wel fitter dan ooit terug?

 

You can do it all and still have lots of fun!

 

 

sharivhklm-naam-01


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s